De workshops van MAKELOGIE

Makelogie workshops zijn voor iedereen die nieuwsgierig is van aard is, een filosofisch randje en een beetje  humor kan waarderen.  Voor iedereen die wil maken of dat nou met je hoofd is of met je handen. De wereld graag een beetje anders wil bekijken en behoefte heeft aan verwondering, onderzoek en ezperiment.   

Inhouden

De specifieke inhouden van iedere workshop zijn anders maar er zijn vaste onderdelen die altijd aan bod komen:

Voorbeelden vanuit de hedendaagse kunst, uit de natuur, technologie of een specifiek verhaal vormen het vertrekpunt. Ik probeer altijd voorbeelden te laten zien die ons verbazen, verwonderen en maken dat we een beetje hebberig worden naar meer.

Daarna gaan we op onderzoek, hetzij met materiaal hetzij door informatie te zoeken of op een andere plek op onderzoek uit te gaan.

Met alle inspiratie die we dan hebben opgedaan, gaan we iets maken. Ook dat is steeds iets anders. Nooit ingewikkeld, je hoeft dus helemaal geen kunstenaar te zijn. Iedereen kan meedoen….beloofd! Wel zal je geprikkeld worden je creatieve brein te gebruiken.

Als we klaar zijn bekijken met elkaar wat we gemaakt hebben en wat we ervan vinden. Niet omdat we op zoek zijn naar mooi en lelijk maar omdat we nieuwsgierig zijn naar elkaars verhaal. Bij iedere workshop hoort een Padlet waarin alle informatie verzameld is en natuurlijk een plek is gereserveerd als expositie ruimte voor al het gemaakt werk. Bovendien kan deze Padlet in het onderwijs gebruikt worden als lesmateriaal.

Stel nou dat je heel enthousiast wordt van een workshop die binnen een andere doelgroep valt dan waar jij in zit, neem dan gewoon contact met me op. Met wat aanpassingen zijn in principe alle workshops geschikt voor alle doelgroepen.

Workshop aanbod onderwijs & culturele instellingen

In de workshops voor leerkrachten, docenten & culturele instellingen ligt de nadruk op een combinatie van vaardigheidsdoelen, inzichtdoelen en kennisdoelen. Dit betekent dat er inhoudelijk aandacht is voor kunstzinnige vaardigheden vanuit een specifiek onderwerp op een speelse en onderzoekende manier.

lees meer

Zo kan je bijvoorbeeld een workshop in het basisonderwijs kiezen om de algemene beeldende vaardigheden en/of de nieuwe SLO doelen van kunstzinnige oriëntaties te professionaliseren. Of in het VO als teambuilding waarbij een specifiek onderwerp dat speelt in de school vanuit de kunsten wordt benaderd en onderzocht.  Of  binnen een culturele instelling waar we met elkaar onderzoeken welk educatief project het beste past bij een tentoonstelling.

Prijzen van de workshops zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, duur en benodigde materialen. Je kan contact opnemen voor een vrijblijvende offerte.

Fasen Creatief Proces

Naast de workshops met de verschillende onderwerpen is er ook de algemene workshop 'Fasen Creatief Proces' In deze workshop leer je hoe het creatief proces in elkaar zit en hoe je die kan toepassen in je (kunst) lessen en je onderwijs in het algemeen.  Vooral geschikt als workshop tijdens een studiedag. 

Kortom, de workshops die je hieronder kunt bekijken zijn voorbeelden van wat er mogelijk is. Mocht je een specifieke wens hebben, kunnen we met elkaar bekijken wat de mogelijkheden zijn.

 Workshop Creatief Proces

In de workshop creatief proces doorlopen we de fasen van Makelogie. Deze fasen helpen je om stapje voor stapje het creatief proces te doorlopen en de meerwaarde voor je onderwijs in het algemeen te ervaren. We doorlopen dit proces door een specifiek onderwerp uit te diepen dat passend is voor jouw onderwijspraktijk. Om goed te kunnen aansluiten op jouw praktijk wordt iedere workshop Creatief Proces op maat gemaakt. Dat betekent dat we vooraf met elkaar in gesprek gaan zodat ik goed helder heb hoe de beginsituatie is, waar de nadruk op moet liggen en wat een relevant onderwerp als drager voor de workshop kan zijn.  

lees meer over de workshop Creatief Proces

Je leert:

  • de inhouden van de fasen van makelogie: inspireer, vraag, maak, toon, bespreek.
  • wat creativiteit is.
  • de belangrijke vragen en de rol van de docent/leerkracht bij iedere fase.
  • je ervaart hoe het is om procesmatig te werken en welke voordelen dit met zich meebrengt.
  • dat het creatief proces een aanvulling (of zelfs uitgangspunt) kan zijn van het reguliere onderwijs aanbod.
  • dat het creatief proces houvast geeft aan kunstlessen juist als  je zelf geen kunstdocent bent.

praktische informatie

doelgroep: teamleden PO, VO, MBO en HBO. Culturele instellingen gericht op onderwijs ontwikkeling en creatieve ontwikkeling, 

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 25

tijdsduur: 2 uur

kosten: vanaf €400,- (afhankelijk van de voorbereiding en overlegmomenten)

Mixed Media & Protest 

Ruimtelijk Materiaal & Hybriden

Soundscape Film & Natuur

NOG IN DE MAAK. neem contact op voor meer info

bekijk inhoud workshop

Er is veel aan de hand in de wereld en grote maatschappelijke thema's spelen een belangrijke rol in ons leven. Sommigever van ons bed en sommige heel dichtbij. In deze workshop gaan met elkaar op onderzoek naar deze thema's en bespreken we in een filosofisch gesprek het hoe en wat van deze thema's: Waarom zijn dit belangrijke thema's? Wat merken we ervan? Wat doet het met ons? Na dit gesprek kiezen we met elkaar één thema met één titel, slogan, woord dat het beste past. Met dit gekozen woord of deze zin maken we een protest poster en bebspreken we wat we onder protest verstaan. 

De poster maken we met een combinatie van technieken zoals; spatten, collage, transfer, monoprint, afplakken enz. Deze technieken zijn goed laag over laag te gebruiken waardoor dieptewerking en een spannend beeld kan ontstaan.

in de verlengde versie van de workshop denken we na over hoe we op de beste manier deze posters kunnen verspreiden en waar. natuurlijk voeren we het verspreiden dan ook uit en maken we daar een filmopname van zodat ook dat een beetje protest wordt.

praktische informatie

doelgroep: bedrijven met een klein team, teamleden PO, VO, MBO en HBO. Culturele instellingen gericht op tekst, filosofie, grafische technieken, media, theater en maatschappelijke thema's. 

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 15

tijdsduur: basis 4 uur, uitgebreide versie ongeveer 7 uur. 

kosten: in overleg.

bekijk inhoud workshop

In deze workshop staan combinaties tussen verschillende wezens, verschijnselen en objecten centraal. We laten ons inspireren door de wereld om ons heen zoals die nu is, was en wellicht zal zijn in de toekomst: welke wonderbaarlijke wezens, verschijnselen en objecten kennen we in onze wereld? Hetzij natuurlijk hetzij door de mens gemaakt. En welke nieuwe combinaties kunnen we bedenken. Combinaties die onze wereld intressanter maken? Of duurzamer? Of socialer? Of gewoon mooier?

Met allerlei ruimtelijke materialen stellen we nieuwe wezens samen, als moderne rariteiten.

In de verlengde versie van deze workshop maken we ook nog een passende omgeving voor onze hybriden door kleine doosjes in te richten waar de rariteiten in passen.

Voor het onderwijs geldt dat na het volgen van deze workshop, docenten dezelfde workshop kunnen geven aan leerlingen in PO, VO, MBO en HBO

praktische informatie

doelgroep: kleine bedrijven, teamleden PO, VO, MBO en HBO. Culturele instellingen gericht op beeldende kunst, natuur, materiaal, theater en fantasie. 

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 15

tijdsduur: basis 4 uur, uitgebreide versie ongeveer 7 uur. 

kosten: in overleg

bekijk inhoud workshop

In deze workshop gaan we digitaal aan het werk. Met behulp van een simpele app gaan we op onderzoek naar geluiden en beelden die voor jou 'de natuur' vertegenwoordigen. Om dat te kunnen doen gaan we eerst onderzoeken wat wij verstaan onder 'de natuur': is het begrip over wat natuur is nog hetzelfde als 300 jaar geleden? En wat is ons toekomstbeeld van natuur? Met de uitkomsten van dit onderzoek gaan we op zoek naar beelden en geluiden die onze uitkomsten verbeelden en verklanken. Deze geluiden en beelden bewerken we vervolgens door ze in een volgorde te zetten of stukken te herhalen zodat een representatie van jouw idee van 'natuur' gemaakt is.

De resultaten bekijken en beluisteren we met elkaar. We sluiten de workshop af met een filosofisch gesprek over de mens, de natuur, onze toekomst en onze rol in het geheel.

In de uitgebreide versie van de worksho maken we een monoprint met tekst bij de sounscape.

Voor het onderwijs geldt dat na het volgen van deze workshop, docenten dezelfde workshop kunnen geven aan leerlingen in VO, MBO en HBO

praktische informatie

doelgroep: bedrijven met een klein team, teamleden PO, VO, MBO en HBO. Culturele instellingen gericht op natuur, film, geluid, filosofie en technologie. 

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 15

tijdsduur: basis 4 uur, uitgebreide versie ongeveer 7 uur. 

kosten: in overleg

 

Workshop aanbod bedrijven

De workshops voor bedrijven zijn eigenlijk mini teambuilding projecten waarin een maak techniek en een specifiek onderwerp centraal staan. De onderwerpen dienen altijd een doel dat een belangrijke rol speelt in het bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je met elkaar wil werken aan een grotere creativiteit of een betere samenwerking.

Hieronder kan je een aantal voorbeelden zien van onderwerpen en technieken die centraal  staan in een workshop voor bedrijven. Mocht je een specifieke wens hebben, kunnen we met elkaar bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Prijzen van de workshops zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, duur en benodigde materialen. Je kan contact opnemen voor een vrijblijvende offerte.

Een andere blik met fotografie

Thee met suiker......ofzo

Mixed media & mooie woorden

bekijk inhoud workshop

In deze workshop ligt de focus op het anders naar dingen kijken, vanuit een ander perspectief. Figuurlijk gezien is dit een vaardigheid, een zienswijze die ervoor kan zorgen dat allerlei zaken in een ander licht komen te staan. Zo kunnen problemen van een andere kant bekeken worden waardoor een oplossing misschien makkelijker voorhanden is. 

In deze workshop benaderen we dit heel letterlijk door objecten om ons heen (binnen en buiten het gebouw) vanuit een ander perspectief te fotograferen. Daarmee krijgen de alledaagse objecten een andere betekenis met vaak hele mooie foto's als resultaat. Deze foto's kunnen een tentoonstelling (vast of tijdelijk) in het bedrijf vormen dat iets zegt over zowel het bedrijf als de mensen die er werken.

Een creatieve workshop die leert om creatief te denken en bestaande zaken anders te bezien.

Voor deze workshop zijn alleen mobiele telefoons met camera nodig en een goede printer.

Voor de uitgebreide versie van de workshop bewerken we de geprinte foto's met een simpele (analoge) tekentechniek die de foto's weer in een ander perspectief zet.

praktische informatie

doelgroep: alle soorten bedrijven, teamleden PO, VO, MBO en HBO. Culturele instellingen gericht op fotografie, design, media, beeldende kunst.

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 25

tijdsduur: basis 2 uur, uitgebreide versie ongeveer 4 uur. 

kosten: in overleg

bekijk inhoud workshop

Overal om ons heen hebben we te maken met algoritmen, ook daar waar we ons er niet van bewust zijn. Maar wat is een algoritme nou eigenlijk en hoe raken we ons bewust van algoritmen?

In deze workshop gaan we algoritmen avstleggen op basis van allerdaagse, analoge bezigheden. Deze algoritmen gaan we vastleggen en uitproberen: kloppen de algoritmen? 

Het vastleggen kan op verschillende manieren zoals: fotografie, tekenen, collage, stop motion en zelfs geluidopnamen. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden binnen je bedrijf.

Deze workshop helpt je heel precies na te denken over je handelingen, je gedrag en te ervaren hoe veel we doen zonder ons er bewust van te zijn. 

In de uitgebreide versie van de workshop gaan we zelf nieuwe bezigheden bedenken die ons een totaal andere denkwijze leren ontwikkelen.Dit kan een catalysator zijn bij het anders leren kijken naar bestaande patronen.

praktische informatie

doelgroep: Alle bedrijven. Teamleden PO, VO, MBO en HBO. Culturele instellingen gericht op technologie, film, media en theater.  

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 25

tijdsduur: basis 4 uur, uitgebreide versie ongeveer 7 uur. 

kosten: in overleg

bekijk inhoud workshop

Dat woorden er toe doen, weten we allemaal. Elke dag opnieuw kiezen we bewust of minder bewust de woorden die we gebruiken in onze communicatie met anderen. In gesprekken en via schrift. Een woord in de ene taal kan een totaal andere lading hebben in een andere taal waardoor een duidelijke communicatie een probleem kan worden of voor hilarische situaties kan zorgen. 

In deze workshop gaan we op onderzoek naar mooie, vreemde en ook dagelijkse woorden. Die keizen we op basis van ons dagelijkse praktijk of juist door een totaal andere cultuur te onderzoeken. Woorden die in hun betekenis, klank en woordbeeld (zoals het woord eruit ziet) interessant zijn.

Deze woorden gaan we vervolgens vorm geven door de letters en de achtergrond te maken in het platte vlak met allerlei technieken zoals: monoprint, collage, spatten, aftapen, tekenen enz.

Natuurlijk vormen we de achtergrond en de letters zodanig dat ze passen bij de betekenis die jij ontleent aan de betekenis, de klank en/of het woordbeeld. Door een specifiek vorm-, lijn- en kleur gebruik

Deze woorden kunnen als poster een plek krijgen in het gebouw of als kaart verstuurd worden naar klanten. Kortom, de woorden en de vormgeving kunnen dienen als PR of het verlengde van de huisstijl van je bedrijf.

In de verlengde versie van de workshop gaan we met elkaar op zoek naar een nieuwe huisstijl van je bedrijf. Je huurt dus niet een reclame bureau in maar als team gaan jullie op zoek naar een passende stijl. 

praktische informatie

doelgroep: Kleine bedrijven. teamleden PO, VO, MBO en HBO. Culturele instellingen gericht op media, typografie, grafische kunst, poëzie en verhalen. 

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 15

tijdsduur: basis 4 uur, uitgebreide versie ongeveer 7 uur. 

kosten: in overleg. 

Workshop aanbod particulieren

De Makelogie workshops voor particulieren hebben geen vaste datum maar zijn op aanvraag te reserveren bij De Kust in Den Haag (www.dekustdenhaag.nl) . Het aantal deelnemers per workshop  is tussen de 5 en 8  en de duur van een workshop is 4 uur. 

Onder iedere workshop is meer informatie te lezen  en staan ook de kosten vermeld.

Hybride Collage

Mixed media & Letters

Schaduw Werk

NOG IN DE MAAK. Neem contact op voor meer info

bekijk inhoud workshop

In deze workshop gaan we zelf hybriden bedenken die geïnspireerd kunnen zijn op de natuur maar ook op de menselijke cultuur zoals technologie. Deze hybriden verwerken we in een collage boekje. 
Bij het maken van dit boekje gebruiken we diverse collage technieken met verschillende materialen zoals; gekleurd papier, tijdschriften, waarbij we  zoals;collage met verschillende materialen, zelfgemaakte patronen en structuren, stukjes stof, transfer van plaatjes en naald en draad.

Natuurlijk krijgt je hybride ook een naam en een eigen verhaal, een persoonlijke beschrijving. Aan het eind van de workshop kan je je hybride mee nemen en ergens een mooie plek aan de muur geven.

Een week voor de start van de workshop ontvang je via je mail nog wat inspiratie.

practische informatie:

aanmelding: op aanvraag via www.dekustdenhaag.nl

aantal deelnemers: minimaal 5 maximaal 8

duur: 4 uur

kosten: €65,- p.p. incl. koffie, thee, iets lekkers en alle materialen

locatie: De Kust, Den Haag

bekijk inhoud workshop

Mixed Media betekent gebruik van verschillende technieken door elkaar. Zo kan je laag over laag eindeloos experimenteren. In deze workshop gaan we aan het werk met sjabloneren, spatten, lino, monoprint, collage, afplakken met tape, tekenen en als de zon schijnt ook cyanotype.

Met deze technieken leer je letters of een mooi woord of zelfs een stukje tekst te maken door verschillende technieken over elkaar te gebruiken. 

Je kan een kaart maken of een poster of gewoon een experiment zonder specifieke bedoeling. Ik zorg dat ik een lijst heb met woorden die als 'de mooiste'woorden ter wereld worden gezien.

Een week voor de start van de workshop ontvang je via je mail nog wat inspiratie.

practische informatie:

aanmelding: op aanvraag via www.dekustdenhaag.nl

aantal deelnemers: minimaal 5 maximaal 8 

duur: 4 uur

kosten: €65,- p.p. incl. koffie, thee, iets lekkers en alle materialen

locatie: De Kust, Den Haag

bekijk inhoud workshop